категории: Електротехник у дома, Цокли и ключове, Електрическа работа
Брой преглеждания: 24815
Коментари към статията: 5

Как да свържете неутралния защитен проводник към изходите

 

Как да свържете неутралния защитен проводник към изходитеНастоящите правила за инсталиране на електрически инсталации налагат повишени изисквания към надеждността на свързването на защитни неутрални проводници и електрическите контакти, създадени от тях. В този случай свързването на електрически уреди трябва да се извършва през клон, а не чрез кабел.

За да разберете разликата между тези методи, представете си плодово дърво с присаден клон. Клоните, които са израснали естествено и се простират от ствола, могат да се считат за едно с дървото. Терминът разклоняване е подходящ за тях, а штионът е създаден изкуствено - това е влак. Под цикъл в енергийния сектор е обичайно да се счита парче проводник, свързано към електрическо окабеляване, за да се създаде конкретна електрическа верига.

С други думи, изискването за PUE може да се обясни по следния начин: протекторът с нулев проводник трябва да бъде непокътнат по цялата му дължина, което означава забрана не само за неговото създаване от отделни парчета проводници, които са свързани по определен начин, но и свързването на допълнителни проводници към него за превключване на други консуматори на енергия.

Това изискване се обяснява просто: когато се появи авариен ток в свързан към него гнездо или устройство, през защитния проводник ще започне да тече опасен потенциал, енергията на който може да унищожи ненадеждна връзка. В този случай всички устройства, свързани към контура, остават без защитен проводник.

Понякога електротехниците правят грешка при окабеляване, когато свързват част от контактите с един PE проводник, без да го счупят. За да направите това, изолацията се отстранява от малка част от жицата, а металната сърцевина се навива и се затяга под винта. След това свободният край на жицата преминава към следващия изход. Този метод не се счита за клон и не може да се използва.

Възможност за свързване на PE проводника към изхода

Опция за връзка PE проводник до изхода

За да свържете PE проводника към гнезда, е необходимо да използвате клони, за да направите клони от защитната нулева линия през инсталационната кутия. За да се свържете с него, се препоръчва използването специални конекторипроизведени от Wago, Went или Scotchlok. Трябва да се отбележи, че за някои електротехници дизайните на първите две компании са под въпрос. Скобите за скоби за контакт с вразен са се доказали най-добре.

Този метод включва свързване на гнездата към защитна нула чрез разклоняване, а към фазата и работна нула чрез контур. Тя е показана на фигурата по-долу. За удобство на възприятието пропуски от нула и фаза не са показани върху него.

Схема на свързване на PE проводник до гнездо на Scotchlok

Схеми за свързване PE проводник до изхода чрез Scotchlok конектор

Самият конектор е малък, може да бъде скрит директно в инсталационната кутия на контакта. Кабелната връзка ще изглежда нещо подобно.

Свързване на PE проводник към гнездо с притискаща скоба

връзка PE проводник до изхода

За да инсталирате конектора, е необходимо да осигурите количеството свободно пространство между дъното на инсталационната кутия и механизма на гнездото. Тя трябва да е равна на или малко по-голяма от дебелината на компресията със свързаните проводници.

Монтаж на гнездо с устройство за свързване на PE проводник

Инсталиране на гнездо с връзка PE устройство за свързване на проводник

Има и друг начин за превключване на неутралния защитен проводник към изходи с помощта на допълнителна разклонителна кутия. Препоръчва се да го инсталирате в близост до контакти.


Към кутията е свързан PE проводник от плоскостта на апартамента и всички проводници са свързани към него браншово заваряване, Също така е позволено да се използват фабричните терминални блокове в кутията.

Такава инсталационна схема е показана на фигурата.

Схема на свързване на PE проводник към гнездо чрез шина

Схема на свързване PE проводник до изхода чрез автобус

Той също не показва пропуски, създадени във фазата и работещи нулеви проводници.

Вижте също на bgv.electricianexp.com:

 • Как да инсталирате блок от електрически ключове с гнездо
 • Схематични и окабеляващи схеми на осветление в апартамент и къща
 • Как да определим заземяващия проводник
 • Как да свържете аспиратор към електрическа мрежа
 • Каква е опасността от самозаземяване в апартамента (промяна TN-C ...

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  С други думи, изискването за PUE може да се обясни по следния начин: протекторът с нулев проводник трябва да бъде непокътнат по цялата му дължина ...

  Според мен само първата и последната верига отговарят на това изискване, а "схемата на свързване на Scotchlok конектор за свързване на PE проводник към гнездо" не отговаря. Защо тогава е забранено да се прави първото, а се допуска второто?

   
  Коментари:

  # 2 написа: Игор | [Цитиране]

   
   

  На диаграмите фазовият проводник е свързан към десния щифт на гнездото. И на всички евро тапи фазата е посочена в левия контакт. Как да свържете фазата в изхода на еврото?

   
  Коментари:

  # 3 написа: | [Цитиране]

   
   

  "... което означава забрана не само за създаването му от отделни парчета тел, които са свързани по определен начин ..."
  На 2-ра и 3-та схема обаче виждаме точно това. На 2-ра диаграма парчета заземяващ проводник са свързани по определен начин - с помощта на скоба, а на 3-та схема чрез шината - също по определен начин. По този начин само 1-ва схема отговаря на посоченото изискване, което авторът нарече неправилно (може би е така - не споря). Като цяло ми е трудно да си представя клон вътре в апартамент, къща, без да нарушавам целостта на основния проводник, ако това не е краят на линията и има 1 гнездо на него.
  P. S. Разбира се, аз само се уча и може би не се наваксвам с нещо ...

   
  Коментари:

  # 4 написа: | [Цитиране]

   
   

  Първата и втората схема за свързване на контакти са абсолютно идентични, когато използвате висококачествен конектор във втория случай. И те се използват на сравнително малки разстояния един от друг за конкретни търговски обекти при свързване на консуматори с ниска мощност.Тези схеми са подобни на дизайна на конвенционален домакински електрически удължител. Последната схема е валидна при свързване на мощни потребители, защото в случай на повреда на корпуса в едно от устройствата, се създава значителен потенциал върху заземяващия проводник и ако докоснете металния корпус на друго неработещо устройство, свързано към друг изход и към метална водопроводна тръба, може да има последствия. Последната схема се използва и за свързване на отделни апартаменти към електрическия панел за достъп. За вътрешно апартаментно окабеляване при токове, консумирани от устройства до 16-20 ампера, има смисъл да се използва изключително върху алуминиеви проводници и дори тогава с "голям участък" ...

   
  Коментари:

  # 5 написа: MaksimovM | [Цитиране]

   
   

  Игор, в еднофазна мрежа на домакинството, не е необходимо да се наблюдава местоположението на фазовия и нулевия клеми в търговските обекти. В този случай основното е да свържете фазовия и неутралния проводник точно към клемите, предназначени за тази цел, в гнездото или щепсела, без да ги бъркате със заземяващия контакт.

  Що се отнася до първата схема, коментаторите по-горе грешат. Ако проводникът не е счупен, тогава няма контактни връзки, тоест се спазва изискването защитният проводник да е неразделим. Но този метод за свързване на изходи е забранен, тъй като в случай на повреда в един от изводите, последващи изводи, защитният проводник на които е свързан от повредения изход с кабел, ще останат без защитен проводник.

  Що се отнася до опцията за разклоняване на защитния проводник чрез използването на различни съединители, този метод също не осигурява достатъчна надеждност. Съединителите също не могат да осигурят изисквания за непрекъснатост на проводника. Например, ако контактната връзка на първия клон е прекъсната във втората диаграма в статията, следващите гнезда също ще останат без защитен проводник.