категории: Препоръчани статии » Интересни факти
Брой преглеждания: 100677
Коментари към статията: 2

Проба с нажежаема жичка

 

Проба с нажежаема жичкаВъвеждането на научни и технологични постижения в ежедневната практика често се сблъсква с такова противопоставяне, че защитниците на новото понякога се налага да използват формата на процеса с прокурори, адвокати и съдии, за да докажат предимствата на новата технология.

Изненадващо е фактът, че чрез съдебен процес трябваше да докаже на широката общественост привидно очевидните предимства на електрическото осветление.

За тази цел през март 1879 г. английският парламент създаде комисия, която трябваше да сложи край на слуховете и абсурдните слухове, разпространявани от противниците на електроенергийните компании.

Комисията имаше значителни правомощия: имаше право да извика всички свидетели, които сметна за необходими, и със същите права, на които те бяха призовани от съда. Разследването е извършено по същия начин като съдебно следствие. Подсъдимият бил ток.

Свидетели свидетелстват за неговите свойства и действия, а стенографите ги записват. Членовете на комисията заеха съдебни места. Таблицата с веществени доказателства беше натоварена с различни електрически устройства, с които веднага бяха проведени експерименти. Стените бяха покрити с рисунки и диаграми.

Професор по химия Л. Плейфер е избран за председател на съда. При стриктно спазване на съдебната процедура комисията „разпитва“ свидетели на защитата - Tyndall, Thomson, Price, Siemens, Cook и други.

Аргументите на свидетелите на обвинението бяха следните. Според художниците електрическата светлина „е студена и представлява малко изразяване“. Английските дами откриха, че той „придава някаква тишина на лицето си и в допълнение затруднява избора на дрехи, тъй като костюмите, осветени от електрическа светлина, изглеждат по-различно, отколкото при вечерната светлина“.

Търговците на Билингссет Маркет се оплакаха, че "електрическата светлина придава на рибите лош вид и те поискаха осветлението им да бъде премахнато". Мнозина се оплакват от болка в очите и мигане на светлина. Свидетелите на защитата търпеливо обясниха, че не трябва да гледат на светлините, а на обектите, които запалват, които гледат директно към слънцето е още по-болезнено, но никой не обвинява слънчевата светлина. Че смъртта на лицето се вижда само „при смесване на газова светлина с електрическа“. Какво е "мигането" на дъгата в лампите от лошо направени електроди. И т.н. и т.н.

В присъдата комисията реши, че електрическата светлина излиза от полето на експериментите и пробите и е необходимо да й се предостави възможност да се състезава с газовото осветление. Комисията забрани прехвърлянето на електрическо осветление на газови компании, "като некомпетентни по отношение на електротехниката".

Що се отнася до ефективността, електротехниката трябваше да извърви дълъг път - до създаването на централни електроцентрали, електропроводи и разпределителни уреди.

Вижте също на bgv.electricianexp.com:

 • Какво е индексът за изобразяване на цвета на лампата?
 • Руска светлина на Павел Яблочков
 • Ефектът на LED лампи върху човешкото здраве
 • Какви лампи в момента се използват в уличното осветление
 • Какво е биодинамично осветление

 •  
   
  Коментари:

  # 1 написа: | [Цитиране]

   
   

  И смехът и грехът се наричат, чудя се какво ще бъде в реда на нещата за нашите потомци, от онова, което самите ние сега сме предпазливи. Според мен новото винаги предизвиква отхвърляне и тогава без него е невъзможно да си представите живота си. И това е нормално и т.н. за нещо, което считаме за невероятно и отказваме да приемем в обикновения живот, в бъдеще те ще се смеят и ще го смятат за нормално.

   
  Коментари:

  # 2 написа: | [Цитиране]

   
   

  Да, което само в света не се случи, хората не обичат промените, повечето от тях като консерватори са останали.Най-малките опити на някои индивиди да се отдалечат от стандартните правила и норми често се възприемат като предизвикателство пред обществото и в резултат на това след определен брой години всичко се променя и много иновации се превръщат в норма.